نیمی از مراجعاتی که به کلینیک های پوست و مو می شود، مربوط به بیماری های مو، درمان ریزش و طاسی موی سر است و درمان ریزش موی سر از این جهت بسیار رایج شده است. امروزه بسیاری از افرادی که دچار چنین مشکلاتی شده اند، به کلینیک کاشت مو مراجعه می کنند تا با بهره گیری از بهترین روش کاشت مو و متخصصین با تجربه بتوانند موهای ازدست رفته را بدست آوردند. معمولا ریزش ۵۰ تار مو در طول یک شبانه روز طبیعی است که این میزان در فصل بهار و پاییز بیشتر شده و ممکن است به ۱۰۰ تار مو در طول روز برسد. در سالهای اخیر درمان ریزش مو در زنان هم رواج پیدا کرده چون بسیاری از خانمها هم دچار مشکل ریزش مو شده اند و این مسئله فقط مربوط به مردان نیست. بنابراین درمان ریزش مو مردان و زنان هر دو اهمیت داشته و چه این ریزش بدلایل ارثی باشد و چه بدلایل دیگری (بیماری، استرس، کهولت سن و …) باید ترمیم مو در یک کلینیک کاشت مو صورت بگیرد.
تعریف ریزش مو:
ریزش مو به حالتی می گویند که به صورت غیرطبیعی و بیشتر از حد نرمال موها بریزد و موی جایگزین آن رشد نکند. در حقیقت تعادل بین ریزش موی سر و رویش مجدد به هم خورده و از تعداد موهای موجود روی سر به تدریج کاسته می شود، در نتیجه حالت بی مویی یا طاسی بعد از مدتی بروز می کند.
بیشترین نوع طاسی معمولا ریزش موی آندروژنیک آلوپسی است. این نوع ریزش مو در ابتدا از پیشانی و شقیقه ها شروع شده و سرانجام در قسمت پس سر به هم رسیده و تمامی نواحی جلوی سر تا پشت سر طاس می شود. در مردان و زنانی که زمینه ژنتیکی ریزش مو در خانواده آنها وجود دارد این حالت از اواخر دوران بلوغ ریزش مو شروع شده و شقیقه ها و پیشانی شروع به خالی شدن می کند؛ این ریزش نهایتا تا سن ۴۵ سالگی ادامه پیدا می کند. این نوع ریزش آندروژنیک و ژنتیکی در زنان نیز دیده می شود، ولی فرق آن با مردان این است که در زنان ریزش مو به طور یکسان و پراکنده کم پشت می شود. تارهای مو در آنان بسیار نازک و شکننده تر از حالت عادی می شود. ژن ریزش موی مردانه و زنانه می تواند از یکی از والدین به فرزند منتقل شود. از خصوصیات ریزش موی آندروژنیک، پایدار و ثابت بودن موهای پشت سر است.
به همین جهت بسیاری از افرادی که دچار ریزش مو شده اند، سعی می کنند تا با مراجعه به متخصص کاشت مو،انجام عمل پیوند مو و سپس مراقبت های بعد از کاشت مو، بار دیگر از نعمت داشتن موهای سلام و طبیعی بهره مند شوند.
از دیگر علل ریزش مو:
• کم خونی
• پرکاری و کم کاری غده تیروئید
• رژیم های غلط و غیر علمی و سریع لاغری
• زایمان و شیردهی
• بیهوشی های عمومی و جراحی های وسیع
• اختلالات تغذیه ای و کمبود بعضی ویتامن ها
• آلرژی های ناحیه پوست سر
• سینوزیت ناحیه پیشانی و صورت
• مصرف بعضی از داروها
• بیماری های پوستی ناحیه پوست سر مانند، پسوریازیس، لوپوس و …
درمان ریزش مو
درمان های مختلف ریزش مو:
درمان ریزش مو بستگی به عوامل زمینه ساز و ایجاد کننده ریزش مو دارد که در هر شخص می تواند متفاوت باشد یا حتی می تواند چند عامل در یک فرد باعث ایجاد ریزش مو شود. به عنوان مثال اختلال در تغذیه می تواند باعث کم خونی در شخص شده و همچنین کمبود ویتامین های مورد نیاز مو را باعث شود که با از بین بردن عامل زمینه ای می توان ریزش مو را کنترل کرد.
درمان های مختلف طاسی و ریزش موی مردانه Androgenic Alopecia
درمان ریزش مو
• درمان دارویی
در این روش درمان شما می توانید موهای باقیمانده روی پوست سرتان را از حالت کرکی خارج کرده و قوی تر کنید مدت زمان ماندگاری این موها را که به طور ژنتیکی تمایل به ریزش دارند، طولانی کنید؛ بنابراین اگر داروها به طور صحیح تجویز شود و زمان شروع مصرف دارو به موقع و زود باشد تا حدود زیادی می تواند زمان ریزش موها را تعویق بیندازد ولی نمی تواند متوقف کند. به بیان دیگر ریزش موی ژنتیکی که بهAndrogenic Alopecia معروف است روند خود را طی خواهد کرد فقط مصرف داروها به طور مداوم می تواند سرعت این روند را کندتر کند. داروها به دو دسته داروهای خوراکی و داروهای موضعی طبقه بندی می شوند.
درمان ریزش مو
• داروهای خوراکی
موثرترین داروهای خوراکی جهت پیشگیری از طاسی موی مردانه با نا علمی Finestride است که با نام های تجاری Finpecia و Propecia عرضه می شود.
این دارو از تبدیل تستسترون که هورمون مردانه است به Dihy drotestostrone که به ریشه مو اتصال پیدا می کند و باعث ریزش مو می شود جلوگیری می کند. بنابراین هورمون مردانه را کاهش نمی دهد و تنها در ۲ الی ۵ درصد آقایان باعث کاهش میل و فعالیت جنسی می شود. اگر این دارو در مراحل اولیه ریزش مو استفاده شود، می تواند روند طاسی را تا حد زیادی به تعویق بیندازد. داروهای خوراکی دیگری هم که شامل ویتامین های مخصوص مو است در سیستم دارویی کشور موجود است که تا حدودی در رشد موها موثر است.
درمان ریزش مو
• داروهای موضعی: ماینوکسیدیل
دیده شده ماینوکسیدیل که برای بیماران صرعی به صورت خوراکی استفاده می شود، باعث ایجاد پرمویی روی بدن آنها می شود. بنابراین از محلول آن به صورت موضعی روی پوست استفاده شد و متوجه شدند که ماینوکسیدیل می تواند باعث رشد و تقویت موهای موجود روی پوست سر شده و زمان ریزش این موها را به تعویق بیندازد.
لذا با درصدهای ۲ درصد، ۵ درصد و ۱۲ درصد برای این منظور استفاده شده است محلول ۱۲ درصد به نام Xanrox زانروکس و ۵ درصد آن برای آقایان مناسب تر است و محلول ۲ درصد آن برای خانم ها مناسب تر بوده چرا که محلول ۵ درصد و ۱۲ درصد باعث ایجاد موهای زائد روی صورت می شود. این دارو نیز باید به طور مداوم استفاده شود تا از ریزش موی مردانه پیشگیری کرده سرعت ریزش را کمتر کند.